Давній Галич – зазирнути в минуле

  Молоде покоління має знати своє минуле, щоб впевнено будувати майбутнє. Цей ранок для нас розпочався о 4:19 тривогою. Умань, Дніпро – боляче... З вірою та надією ми відправилися у дорогу.
  Спільна подорож(10Г+10А) 28 квітня повела нас стежками Давнього Галича. 
Крилос – мальовниче село неподалік сучасного Галича. Саме тут, на крилоській горі, колись знаходився Давній Галич, який і дав назву частині України, що сьогодні зветься Галичиною. У Крилосі збереглося чимало історичних пам’яток, які сягають княжих часів і зберігають справжній дух нашої давнини.
 Розпочали нашу екскурсію з одинокого кургану «Галичина Могила». Михайло Грушевський вважав, що в Галичиній могилі міг бути похований засновник Галича .
 Надзвичайно цінний матеріал до розуміння релігійних вірувань давніх мешканців Крилоської гори напередодні прийняття християнства дали розкопки, проведені археологами В. Бараном і Б. Томенчуком.
 Нас безперечно вразили краєвиди, оборонні вали (25м), що говорили про неприступність фортеці. Ранковий холодний вітер не зупиняв нашої цікавості, бо розповіді нашого екскурсовода були захоплюючі. 
 У Митрополичих палатах (пам’ятка архітектури XVIII ст.) розміщений музей історії Давнього Галича. Саме тут була літня резиденція митрополита української греко-католицької церкви Андрія Шептицького. А з 1938 року за ініціативою владики та доктора археології Ярослава Пастернака відкрито музей.
В експозиції музею представлена історико-культурна спадщина давнього міста, археологічні та архітектурні знахідки минулого, які засвідчують, що Галич свого часу був могутнім державним та релігійним центром. Для юних відвідувачів тут відбуваються квести та цікаві вікторини, можна доторкнутися  до пропонованих експонатів давніх культур — трипільської, комарівської.
 В центрі дитинця давньоруського Галича знаходився Успенський собор, який було побудовано в період князювання Ярослава Осмомисла (1153 – 1187 роки). Це був один з найвеличніших храмів середньовічної Європи, а за своїми масштабами в Київській Русі він поступався лише Софії Київській і Десятинній церкви в Києві. До наших днів дійшли лише фундаменти собору, які у 1936 році відкрив археолог Я.Пастернак. Наступного року в притворі храму був винайдений кам’яних саркофаг з остатками, ймовірно, князя Ярослава Осмомисла – фундатора храму.
Із залишків Успенського храму наприкінці 16 століття збудували Успенську церкву, а також частково каплицю святого Василія та Старостинський замок у сучасному Галичі.
В Церкві Успіння Пресвятої Богородиці Крилоса розміщена унікальна ікона, яка приваблює до себе тисячі паломників з усієї України – Галицька (Крилоська) чудотворна ікона Божої Матері. Тож, ми мали можливість помолитися за наших славних воїнів та нашу Перемогу, за всіх, хто дорогий нашому серцю. Це один із найдавніших українських чудотворних образів.
Оборонні башти XVII ст. відновлено, а ще вразив Північний портал церкви. 
 Торкаючись минулого, важливо відчувати відповідальність за сьогодення, що  творитиме твоє майбутнє.
 А далі нас чекала Княжа криниця. Це джерело, яке оповите старовинними легендами та переказами. А в часи, коли місто неодноразово брали в облогу, місцеві жителі набирали тут воду і рятувалися від смерті. Вода в джерелі смачна (спробували)), багато людей приходить сюди з пляшками (бачили на власні очі)), щоб набрати її додому або в дорогу. 
Ви також можете прихопити якусь ємність, аби взяти водички з криниці у Крилосі. Наситившись історією Рідної землі, ми відправилися насолоджуватися природою. Центр реабілітації диких тварин «Галицький» — реабілітаційний центр, який з 2007 року функціонує в Галицькому національному природному парку Навпроти Реабілітаційного парку є облаштовані альтанки для відпочинку, де ми пообідали та рефлексували) Маленька спортивно-історична вікторина додала настрою та впевненості, що день вдався: заглянули у вікно минулого, щоб впевнено рухатися до щасливого майбутнього.

Тримаймося! Бо ми того варті!

Дата публікації: суботу, 29 квітня 2023 р.

0 коментарі :