Музей — місце, де час зупиняється на мить

Сьогодні ми встигли до весняного дощу прогулятися особливою вулицею міста, яка має популярну серед місцевих жителів назву — «Стометрівка». Довжина вулиці Незалежності насправді становить 450 м. А далі ми прямували найкоротшою і найвужчою вулицею Труша. Нарахували 67 кроків (рахували дівчатка), а скільки кроків нарахуєте ви? Довжина вулиці, до речі, 65 метрів. 
Замилували ковані птахи біля майдану Шептицького, а далі нас чекав Музей мистецтв Прикарпаття — найдавніша споруда (XVII ст.) міста Івано-Франківська. Музей відкритий в приміщенні колишньої культової споруди  барокового Костелу Непорочного зачаття Діви Марії. Раніше тут була усипальниця графів Потоцьких.
 На жаль, нам не вдалося побачити унікальні пам’ятки галицького іконопису, творчість класиків західноукраїнського малярства, роботи українських художників другої половини ХХ ст., а також твори польських, австрійських, німецьких та італійських майстрів ХVIII-XX ст. про які розказувала екскурсовод, бо для збереження цілісності робіт  не експонуються.

 Гордістю збірки музею є роботи відомих українських митців Я. Пстрака, І. Труша, О. Новаківського, Г. Крука, О. Заливахи, О. Коровая, М. Фіголя.
Вразили роботи Михайла Тимчука. Свої праці художник виконував на папері чи полотні лаками, які насичують кольори, створюють відчуття руху фарби в просторі.
А нас уже чекав Краєзнавчий музей Прикарпаття. Експозиції музею розташовані в одній з найвеличніших споруд міста — Ратуші. Івано-Франківська ратуша  єдина споруда громадського призначення в Україні з позолоченим верхом.  Загальна висота ратуші 49,5 м.

Це музей комплексного типу, який володіє колекціями з палеонтології, геології, зоології, археології, історії, етнографії, мистецтва. Ми познайомилися з відділами: археології, історії, народного мистецтва, реставрації. Побачили багато цікавезних експонатів. Можливо, після перегляду світлин, у вас теж виникне бажання ознайомитися з колоритною історією нашого Прикарпаття. До речі, у музеї зберігається унікальний експонат  кам’яний саркофаг, в якому було поховано князя Ярослава Осмомисла
Експозиція відділу народного мистецтва знайомить з такими видами народної творчості як: ткацтво, вишивка, різьба по дереву, художня обробка металу та шкіри, кераміка. Особливої уваги заслуговує косівська кераміка, внесена до Репрезентативного списку світової спадщини ЮНЕСКО
В експозиції народного мистецтва Івано-Франківського краєзнавчого музею знаходиться унікальний експонат – дерев’яний велосипед, виготовлений в середині ХХ ст. жителем м. Яремче Бойком Іваном Мироновичем. Цей транспорт був сенсацією для місцевих жителів і туристів, зі слів екскурсовода. Серед туристів було модно зробити світлину чи проїхатися центральною вулицею міста на цьому ровері за плату – 3 карбованці (буханець хліба коштував тоді 16 копійок). Письменник Степан Пушик використав цей факт для свого гумористичного оповідання «Бізнесмен».
Побут...Одразу Ксеня пригадала серіал "І будуть люди", що змушує задуматися про виклики, які зустрічала Україна та українці у ХХ столітті, про те, як кожен українець знаходив власний шлях у буремні часи, мріяв, боровся та відстоював свою правду, і як наше минуле пов’язане з сучасністю.
Відділ природи ознайомив нас з з природними особливостями та біологічним різноманіттям Івано-Франківщини. Особливу увагу завоював тваринний світ краю, зокрема ті види, які занесені до Червоної книги.
Унікальні старовинні експонати, роботи художників сучасності та малюнки малечі. Усі ці інсталяції поєднали на мистецькій виставці «Бог між нами. Переможемо разом». Зі слів реставратора, автора проєкту Валерія Твердохліба: “Ідея була така – молитва дії. Не просто молитися, а діяти. Робити конкретні кроки. Робити рухи, які дозволять нам перемогти. А для цього кожен має свій фронт. Художник має малювати, продавати картини і відправляти гроші, волонтер возить машини. Тут така глобальна річ, і кожен може побачити щось своє”.
Зачепила кожного погляд і думку тема життя та смерті інсталяції «Крила» відомого харківського художника Нікіта Тітов.
«І тільки той, у кого серце чуле, хто вміє берегти своє минуле і прагне шанувать своє сучасне, лиш той майбутнє вивершить прекрасне»




Дата публікації: вівторок, 25 квітня 2023 р.

0 коментарі :