Золотою підковою Львівщини.

Люблю червень, бо це початок літа і багато спогадів про пережите за весь навчальний рік. В пам'яті найприємніші моменти. 

Подорожувати і мріяти про подорожі це весело, саме планування поїздки, визначення місць, де ти хочеш побувати, знайти щось незвідане та цікаве, мабуть, найкраще, що може відбутись з людиною. Подорожі дарують нам нові враження, емоції. "Просто мандрувати – це нудно. А от мандрувати з метою – це захоплююче і корисно"- Сарджент Шрайвер.
Ось ми й помандрували замками Львівщини. 
Золочівський Замок було зведено на кошти Якуба Собеського (батько короля Речі Посполитої Яна III Собеського) у 1634 році як оборонну фортецю.У дворі замку ми побачили два палаци. Більший з них має назву Великого палацу, а навпроти в'їзної вежі розташований Китайський палац. Цікавим також замок є тим, що тут була перша система каналізації, яка збереглася до наших днів. Експонати захоплювали дитячі погляди і манили в далеке минуле. Уявити їм це було нескладно, бо ще в голові роїлись знання з історії цього періоду. Ну, а якщо комусь було складно згадати, то погляд на Андрія Івановича Лемка(вчитель історії 8-П) відновлював у пам'яті не тільки дати, а й сторінки з підручника;)))

Екскурсовод із задоволенням відмітив, що таких уважних дітей 😊 у нього ще не було, тому з неймовірним захопленням продовжувала нашу екскурсію!
 А далі нас чекав Підгорецький замок. Красивущий!!!Але, ой як, потребує реконструкції! Сташно, що колись цього може й не бути через байдужість(( Не повірите та кожна цеглинка зберігає таємницю цього замку. Про містичність цієї споруди та її історію довелось розказати Андрію Івановичу, оскільки екскурсоводи усі були зайняті (тому- замовляйте наперед!).
Отож, про що довідались😲
Нібито коридорами замку блукає привид «Білої панни»(а в той час, коли ми були у парку, була весільна фотосесія, уявили як нам було👀 вперше помітивши її)))
Було це 400 років тому. Граф Вацлав Жевуський, багатий та дратівливий, взяв у дружини молодшу за себе на 40 років красуню Марiю. Та погодилась на такий шлюб через зубожіння власної родини. Часто тікаючи від нелюбого чоловіка в парк, закладений ще родиною Конєцпольських, Марія скаржилась на долю квітам та пташиному співу. А старий граф ревнував юну красуню до гостей і навіть слуг, випрошуючи її кохання. Одного дня графиня не повернулась з прогулянки – пішли чутки, що старий чи то вбив дружину, чи то замурував живою, і ще довго було чути її стогін… Біла панна нагадує про свою присутність легким подихом, мерехтливим стогоном, несподіваним вітерцем. Не так давно легенда Підгорецького замку про Білу пані вважалася лише вигадкою, та під час однієї з фотосесій випадково знято біля підземелля загадковий силует жінки, який не зникав після серії знімків. Відтоді хто тільки не шукав привид замку – і телепередача Потойбічна Україна,  Мисливці за привидами і приватні фотографії. Досі тут фіксують лише димчаті ефекти на фото, пояснити які ніхто не береться.
Та в такій компанії відважних ліцеїстів 8-П та учителя історії-Андрія Івановича, вихователя-психолога - Ольги Всеволодівни і мене))) Страшно певно не було, бо всі із задоволенням погуляли замковими просторами.
Олеський замок пам'ятка архітектури та історії XIII–XVIII століть.Дата дозволяє припустити, як одну із версій, що замок побудований одним із синів галицько-волинського князя Юрія Львовича — Андрієм або Левом.
Olesko - Zamek 02.jpg
Олеський замок стояв на межі Волині й Галичини, опинився на кордоні Литви й Польщі,  за нього точилася постійна боротьба між цими державами.
Худ. Мартин Альтомонте, «Битва під Віднем» (нижня частина картини — без панорами Відня, річки Дунаю і неба). 1688 рік

Уважно розглядали ікони, безцінні твори живопису, скульптури ужиткового мистецтва. Особливу цінність має збірка скульптури XVI - XVIII ст., українського портрету XVI - XIX cт.
Ось так ми вивчали історію, побували в інтер'єрах та парках, де відчули відгук часів прекрасних дам та їх хоробрих лицарів, видатних митців середньовіччя та безіменних геніальних майстрів - творів величних історико-архітектурних пам'яток нашого краю.

Дата публікації: пʼятницю, 23 червня 2017 р.

0 коментарі :