Як це бути студентом?! Пізнавальна екскурсія до Навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

Саме у День студента ми відправилися до Навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Цікаво ж знати як це бути студентом, в чому особливість навчання за юридичним фахом.  
Привітно зустріла нас  Світлана Володимирівна Кадук, кандидат юридичних наук, доцент кафедри політики у сфері боротьби зі злочинністю та кримінального права. 
  Перше знайомство було з Юридичною клінікою. Валентина Володимирівна Гуменицька розказала нам, що  метою діяльності клініки є здобуття майбутніми фахівцями-юристами практичних навичок і вмінь. Консультанти юридичної клініки навчально-наукового юридичного інституту ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» надають безкоштовні юридичні консультації для жителів Івано-Франківської області. Юридична клініка надає первинні правові послуги, зокрема здійснює прийом громадян та консультує їх з тих чи інших правових питань та здійснює підготовку правових та процесуальних документів. 
У такий непередбачуваний час, важливо знати безпечне місце!!! 
Далі ми відправилися до Криміналістичної лабораторії. Саме тут відбуваються семінарські заняття студентів з курсу «Криміналістика», навчальних дисциплін за вибором студента, «Судові експертизи» «Криміналістичне дослідження зброї та боєприпасів», «Криміналістична інформація», «Основи оперативно – розшукової діяльності».


Завідувач криміналістичним центром Михайло Михайлович Тимчишин роз'яснив нам, що криміналістична експертиза — це лабораторне дослідження об’єктів з метою встановлення їхнього фактичного стану; можливості проведення певних дій; обставин, за яких були проведені дії; невидимих слідів зашифрованого змісту; групової належності об’єктів або їх тотожності. Така експертиза вимагає застосування спеціальних криміналістичних знань. Її об’єктами можуть бути тексти документів та підписи на них, відбитки печаток і штампів, сліди рук, ніг, знарядь злому та інструментів, транспортних засобів, зброя, боєприпаси тощо. 
Ми дізналися, що дактилоскопічна експертиза – найбільш поширений вид криміналістичної експертизи, яка вирішує питання виявлення слідів рук, встановлення осіб, що їх залишили. І ми спробували... Заглянули на свої папілярні візерунки пальців, за бажанням))) У світі немає людей, у яких збігалися б папілярні візерунки пальців рук. Малюнок папілярних ліній, сформований в період внутрішньоутробного життя, зберігається в незмінному вигляді навіть після смерті людини, до повного розкладання м'яких тканин його трупа (змінюються лише розміри візерунка).
Музей навчально-наукового юридичного інституту відкрив нам сторінки від заснування юридичного факультету, його «перших кроків» до нинішнього періоду розвитку навчально-наукового юридичного інституту.
Бути чи не бути студентом? І якщо бути студентом, то який заклад обрати для навчання? Ніхто з школярів так і не зможе розібратися в цій дилемі, поки не порине на один день в цю атмосферу науки та досліджень. І таку чудову нагоду отримали ми! 
Щира подяка за сприяння  Ігорю Васильовичу Козичу, доктору юридичних наук, доценту, завідувачу кафедри політики у сфері боротьби зі злочинністю та кримінального права навчально-наукового юридичного інституту, Світлані Володимирівні Кадук, кандидату юридичних наук, доценту кафедри політики у сфері боротьби зі злочинністю та кримінального права, Михайлу Михайловичу Тимчишин, завідувачу криміналістичним центром та Валентині Володимирівні Гуменицькій, лаборанту Юридичної клініки.






















Дата публікації: четвер, 17 листопада 2022 р.

0 коментарі :