Дискусія Деліберації-час іти до ефективної комунікації! Тренерство😉


17-18 червня 2021 - семінар-тренінг з Дискусії Деліберації (м.Львів, готель Рейкарц Дворжек)став місцем зустрічі педагогів з усіх куточків України.
Технологія «Деліберативної дискусії», була розроблена організацією Street law ( США). У 2020-2021 роках у рамках спільного проєкту за підтримки Посольства США в Україні виникла можливість спільно із Всеукраїнською асоціацією викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба» поширити досвід реалізації «Дискусії деліберації» в Україні.
Пленарне засідання розпочав Петро Іванович Кендзьор про демократію Деліберації через освіту. Попередньо учасники семінару в онлайн форматі познайомилися із теоретичним застосуванням технології, спробували застосувати в практиці навчального процесу. Цьогочасна зустріч дозволила обговорити нам суспільні питання у форматі "Дискусія Деліберації" відкрито і це важливий досвід, обмін думками та ідеями.
Об'єднавшись рандомно у групи працювали на тренінгах з модераторами:
група №1 Елла Ситник "Чи не час громадянам України перейти до е-голосування на виборах."
група №2 Микола Попадюк "Чи варто в Україні впровадити подвійне громадянство."
У нашій групі була надзвичайно тепла атмосфера, що дозволила відкрито і легко працювати на кожному з восьми етапів технології. 
Міні компанія, яка успішно дійшла компромісу: Костянтин(м.Одеса)+Наталя(м.Хмельницький)+ Віта (м.Вінниця)+ я (м.Івано-Франківськ) і наша Елла Василівна!!!
Емоції переповнювали і хотілося залишити не тільки у пам'яті, а й на фото багато моментів)
Деліберація на практиці продовжилася вуличками Львова, пам'ятними місцями та визначними подіями. Так,  напередодні 100-річчя ЗУНР у Львові вирішили встановити аж два пам'ятники. Один від ЛМР – на розі вулиць Бенедиктовича та Городоцької, другий від ЛОДА – на перетині Листопадового Чину та Огієнка. Під час дискусії медіа-хабу «Твоє місто» разом з експертами та представники влади з’ясували, чи потрібні Львову два пам’ятники, присвячені одній події.
Захоплююча екскурсія від Тараса Олексина відкривала нам Львів 
через історичні місця "війни пам'ятей".

Другого дня гостинно перед нами відчинив двері ліцей №34 імені Маркіяна Шашкевича та неймовірно привітна Ольга Куник, заступник директора з виховної роботи. Освітнім фундаментом  даного ліцею була Всенародна школа ім. Маркіяна Шашкевича заснована ще у 1886 році, а її патроном у 1928 року став Андрей Шептицький.
Гордістю школи є вчитель історії Ігор Федик - Заслужений вчитель України, дякуючи його старанням у школі відкрито музеї митрополита Андрея Шептицького (1991 р.) і Української Дивізії "Галичина"(1994 р.).
  Ми дізналися, що з 1931 до 1941 року з благословення митрополита Андрея Шептицького директором школи був Василь Бень підполковник армії УНР, ад’ютант Симона Петлюри, люто закатований в застінках НКВС 26 червня 1941 року. На пошуки поховання директора школи Ігор Іванович витратив 21 рік, але за допомогою архівних даних знайшов. Велике хвилювання охоплювало, коли слухали його екскурсійний супровід. Було водночас і зворушливо, і надзвичайно цікаво.

Часу бракувало... Ми продовжили нашу основну роботу на тренінгах:
Група №1 Людмила Махун "Чи можна дистанційним навчанням забезпечити повноцінну освіту."
Група №2 Тарас Олексин "Чи потрібна українцям "масова" вища освіта, у її сучасному варіанті"
На відмінну від інших існуючих традиційних форм організації дискусій: «Дебати», «Аргументована дискусія», онлайн форуми тощо, «Дискусія деліберації» робить акцент не лише на аргументованому представленні своєї позиції, а передусім, - на емпатичному сприйнятті позиції опонента, пошуку компромісу. Важливим етапом організації дискусії деліберації є акцентування не лише аргументів однієї сторони, але й аналіз та прийняття окремих аргументів опонента, - задля спільного порозуміння.
Нові теми- нові дискусії!!!
Відбулася загальна рефлексія учасників семінару: технологічні етапи, способи застосування, емпатичне сприйняття такої форми дискусії. Цікавезні життєві приклади, ідеї та досвід-щиро з усіма і для всіх!

Підведення підсумків та хвилюючі останні фото. Ми не кажемо "Прощавайте", ми кажемо один одному "До нових зустрічей!" 


 

Дата публікації: неділю, 20 червня 2021 р.

6 коментарів :