Франконіада!

Не буває поганої погоди, коли ти у цікавій компанії та в горах... Цю мандрівку я б назвала "Франконіада", бо починаючи з першого дня вона була просякнута спогадами про Великого сина українського народу Івана Яковича Франка (11-12 жовтня 2016)



На світлині: активні юні дослідники, Надія Павлівна Дерев'янкодиректор Івано-Франківського обласного відділення МАН У та Голод Роман Богдановичдоктор філологічних наук, професор кафедри української літератури, а також Горбань Галина Василівназаступник директора Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.


У Криворівні Верховинського району Івано-Франківської області. Літературно-меморіальний музей Івана Франка.
   
Навіть, каву ми зупинились попити на вулиці Івана Франка. Верховина "Верховель".
Цікава та насичена програма нас чекала у Яворівській школі-Гуцульській школі.
 Захоплюючі майстер-класи різьби по дереву та ткацтва. Нам запропонували виконати контурне різьблення простого малюнку, неглибоко прорізаної лінії з обробкою фону, різьблення простих геометричних орнаментів. Ну тут, терпіння і наполегливість просто необхідні.Чесно, спробувала, а далі... тільки спостерігала- це виявилось цікавим заняттям:))) 



Село вважають українською столицею цього древнього гуцульського промислу. Зі звичайної овечої вовни тут виробляють не лише покривала-ліжники, а й мистецькі високохудожні гобелени, килимки, картини, лікувальні пояси. Ой, як же це цікаво потримати у руках кужіль,  спробувати величезним гребенем розчесати вовну! Насправді, це тяжко і пальці печуть від колючої вовни... Кажуть, що до цього з малечку звикають, бо у кожній хаті ростуть маленькі майстриньки! 
Гуцульський освітянський корифей — Лосюк Петро Васильович — кандидат педагогічних наук (1974), член-кореспондент АПН України, заслужений вчитель України. Сильний духом з неповторним досвідом та повний натхнення, цей чоловік вражав своєю відданою любов'ю до  Гуцульщини. Іноді від його слів по шкірі мурашки бігли... Саме він вперше розробив концепцію організаційно-педагогічних основ діяльності гуцульської школи як регіональної української національної, а також теоретичні засади виховних можливостей занять учнів декоративно-прикладним мистецтвом. На стикуванні мистецтва і педагогіки експериментально підтвердив необхідність і педагогічну доцільність поєднання мистецтва і праці в школах України.Такі люди своєю щирістю надихають на  творчу працю. Мені було дуже приємно поспілкуватись з Величною Особистістю.







Та нічого б цього не було, якби не наша чарівна, талановитий педагог і відповідальний організатор—Надія Павлівна Дерев'янко—директор Івано-Франківського обласного відділення МАН України. Дякуючи їй, керівники гуртків Прикарпаття, мали можливість бути учасниками цікавої "Франконіади".


Дата публікації: понеділок, 17 жовтня 2016 р.

0 коментарі :