«Де-юре» & «Де-факто»

У переддень Жіночого свята. Ринкова площа - галявина з первоцвітами.  Невже знято усі заборони із торгівлі "Першими провісниками весни "

Та ні!
«Де-юре». Згідно українського законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: "Про рослинний світ", "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про Червону Книгу України", та згідно ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами. Порушниками вказаних законодавчих актів вважаються всі, хто збирає, перевозить, продає або купує первоцвіти. За кожен екземпляр червонокнижних рослин, залежно від виду передбачається штраф від 9 до 15 грн. Сума наче і невелика, проте в перерахунку на торгівця, який має хоча б 30-40 букетів по 40-60 квіток! Перевізники оптових партій везуть десятки тисяч букетів! Проте, вітчизняні контролюючі органи, в своїй більшості практично не борються з порушеннями. Крім того, З У "Про рослинний світ", так само як і внутрішні правила торгівлі на ринках, забороняють продаж будь-яких дикорослих рослин без відповідного дозволу. Дозвіл на вилучення первоцвітів з природи і продаж їх існувати не може.
«Де-факто». Торгівля первоцвітами – це процес, який заохочується виключно попитом. Лише не купуючи квіти сьогодні і лишаючи роздрібних торгівців у збитках, ми можемо примусити систему торгівлі первоцвітами зупинитись.
Купуючи допомагаємо губити. 
І все ж, сумно дивитись на посохлі тендітні квіточки.

Дата публікації: суботу, 7 березня 2015 р.

1 коментар :