Переддень Старого Нового року. А Ви знаєте, що...

13 січня за Юліанським календарем – переддень Старого Нового року. В українській традиції – це ще й свято Маланки, яке передує другому празнику різдвяного циклу – Василю.
  • 13 січня установлене свято на честь знатної римлянки Меланії (Маланки), яка з юних років і до кінця днів своїх (померла в 439 р.) прямувала до Христа.
  •  14 січня — свято на честь Василія (Василя) Великого (329—379) архієпископа Кесарії Кападокійської, що в Малій Азії. Церковні джерела характеризують його як аскета, богослова і вченого, автора кодексу чернечого життя.
  • 14 січня — за церковними святцями — свято Обрізання Господнє (саме тоді, згідно церковних джерел, відбулося обрізання Ісуса Христа за єврейським звичаєм).
  •  14 січня — перший день Нового року за старим стилем.Традиція відзначати старий Новий рік виникла після 1918 року, коли в Росії було введено нове літочислення.Цікаво, що різниця між юліанським і григоріанським календарями збільшується кожне сторіччя, коли число сотень у році від Різдва Христова не є кратним чотирьом, на один день. Тому з 1 березня 2100 року ця різниця становитиме 14 днів. А з 2101 року Різдво і Старий Новий рік будуть відзначатися на день пізніше.
  • Нерідко під Старий Новий рік відбуваються дуже дивні події, коли люди раптом відкривають у собі і оточуючих досі невідомі сторони характеру, і в них відбувається як би роздвоєння особистості. Можливо, це обумовлено і тим, що сам Старий Новий рік - це якесь роздвоєння одного свята, а можливо, і покликом далеких предків, які саме в цю ніч зустрічали колись Новий рік. Але факт залишається фактом: щось незвичайне в ніч з 13 на 14 січня в людях всеж-таки відбувається.
Бажаю  всім досягнути
просвітлення та любові
до себе і ваших ближніх. 
Дата публікації: вівторок, 13 січня 2015 р.

0 коментарі :