День прав людини — міжнародне свято





10 грудня міжнародна спільнота відзначає День прав людини (Human Rights Day). У цей день в 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини - перший універсальний міжнародний акт з прав людини.
Вперше цей день став відзначатися в 1950 році після того, як Генеральна Асамблея прийняла резолюцію 423 (V), що закликає всі держави і зацікавлені організації встановити 10 грудня кожного року як День прав людини.
 Метою проголошення цього дня є привернення уваги "людей у всьому світі" до Загальної декларації прав людини як до загального ідеалу для всіх людей і народів.
  Загальна декларація прав людини включає в себе широкий перелік політичних, громадянських, соціальних, культурних та економічних прав.
 Вона внесена до Книги рекордів Гіннесса як документ, перекладений на понад 400 мов і діалектів, що свідчить про її універсальний характер і масштаби її поширення.
  Хоча Декларація не є обов'язковим до дотримання документом, вона сприяла введенню більш 60 інструментів в галузі прав людини, що сформували єдиний міжнародний стандарт у цій галузі. На її основі здійснювалася розробка інших міжнародних угод. 16 грудня 1966 року Генеральною Асамблеєю ООН були прийняті Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права та Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, які набули чинності в 1976 році. Укладені під егідою ООН чотири міжнародні документи (Загальна декларація прав людини, Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, Міжнародний пакт про громадянські і політичні права; Факультативні протоколи до Міжнародного пакту про громадянські і політичні права) часто називають Міжнародний білль про права людини (International bill of human rights). На основі цих міжнародних документів Рада безпеки ООН може застосовувати примусові санкції проти тих режимів, які допускають явні порушення прав людини.
   За дотриманням прийнятих пактів, конвенцій і договорів з прав людини спостерігає Верховний комісар ООН з прав людини, рішення про заснування мандата якого було прийнято в 1993 році у Відні (Швейцарія) на Всесвітній конференції з прав людини. Верховний комісар представляє доповіді Комісії з прав людини ООН, а через Економічну і соціальну раду ООН (ЕКОСОР) направляє їх Генеральній Асамблеї. Верховний комісар повинен вживати заходів щодо серйозних порушень прав людини і вживати попереджувальні дії.
 Прийняття на Всесвітній конференції з прав людини 1993 року Віденської декларації та Програми дій ознаменувало початок нових зусиль із захисту і заохочення прав людини. У Віденській декларації і Програмі дій був закріплений універсальний характер прав людини і необхідність боротьби з усіма формами расизму, дискримінації, ксенофобії та нетерпимості. У документах підкреслюються також права жінок, дітей, меншин і корінних народів.
менщин
 

Дата публікації: пʼятницю, 12 грудня 2014 р.

1 коментар :