До кінця року залишається 2 дні.Готуємось...

Австрія.Тут прийнято дарувати фігурки або посилати поштові листівки з традиційними символами щастя – сажотрусом, чотирилистою конюшиною, свинею. Вечеря 31 грудня повинна бути багатою, щоб у новому році добре жилося. Обов’язковою м’ясною стравою було заливне порося або свинина.
В Америці головна увага звертається на упаковку подарунку  − коробки, коробочки і футляри. У різдвяний вечір сім’я і друзі із захопленням відкривають подарунки, які можуть бути загорнутими в десять одеж, як качан капусти.
У Болгарії традиційно зустрічають Новий рік удома. Перед початком свята наймолодший у будинку стоїть біля ялинки і виспівує гостям колядки. У подяку добрі дядьки й тітки дарують йому подарунки. Найцікавіше починається з 12-м ударом годинника. У цей час в будинках на мить гасне світло для новорічних поцілунків. Тільки після цього господиня починає розрізати пиріг із запеченими в ньому сюрпризами. Якщо дісталася монета – чекай багатства, гілочка троянди – любові. Така ж тістечково-сюрпризна традиція поширена в Румунії і Австралії
Схожа традиція існує у Португалії: напередодні Різдва вони дарують “королівський пиріг”. Окрім цукатів і мигдалю, в ньому запечена одна медалька або фігурка. Той, кому пощастило її знайти, зовсім не зобов’язаний ковтати сюрприз, який просто означає: “мир будинку твоєму!”
Маленьким жителям Данії дарують дерев’яну або плюшеву ялиночку з тролем, що виглядає з-під зелених гілочок. Данці вірять, що лісовий пустун – це втілення душі дерева. Опівночі господиня подає на святковий стіл величезну миску солодкої рисової каші з секретом. Особливість цієї каші в тому, що на дно миски захований горішок або мигдаль. Ця традиція особливо подобається неодруженим дівчатам: якщо попадеться горішок – наступного року весілля не минути. Усім іншим обіцяється просто щасливий новий рік. Що само по собі теж непогано.

У Великобританії замовляють подарунки у Father Christmas (буквально – Батько Різдво). Йому пишуть докладний лист з перерахуванням бажаного, який кидають у камін. Дим з труби доставить список бажань прямо за призначенням. Та все ж, дим-димом, а за подарунками доводиться власними ніжками ходити. Англійці дарують один одному подарунки приблизно однаковою вартості. У сімейному колі дуже часто церемонія розподілу подарунків проводиться за старою традицією – шляхом жеребкування. Обов’язково дотримується звичай розсилати листівки з різдвяним сюжетом усім знайомим.
Різдво в Німеччині свято сімейне. Усі повинні неодмінно зібратися за святковим столом. Цього дня відбувається церемонія обміну подарунками, яка навіть має свою назву – Бешерунг. Апофеозом новорічного бенкету є der Lebekuchen – пряник. У 16 столітті це “справжнє диво з муки, цукру і родзинок” деколи могло досягати довжини цілої лавки. Але так – цікавіше. Адже тоді можна зробити подарунок усім своїм друзям і знайомим: берете “пряничну лавку” під пахву... і вперед, з Новим роком всіх вітати. Одному ніжку від лавки, іншому – спинку. Витрати мінімальні, а подарунок, можна сказати, нескінченний.
Новий рік – це день святого Василя. Святий Василь був відомий своєю добротою, і грецькі діти залишають свої черевики біля каміна в надії, що святий Василь заповнить черевики подарунками. Греки, крім важких від шампанського й вина традиційних корзин, останнім часом все частіше дарують один одному нову колоду карт.
В Італії в кінці року, що йде, зі всіх вікон летять старі або непотрібні речі. Італійці завжди піклуються про те, щоб вступити в Новий рік не тільки у оновленому інтер’єрі, але і одягнувшись у все нове. Досить цікаво виглядає стародавній звичай: 31 грудня чоловіки й жінки дарують близьким червону білизну. Саме цей колір символізує новизну. А маленькі італійці чекають подарунків від жінки Діда Мороза, яку звуть Ла Бефана.
Напередодні свята в Іспанії, відправляючись у будь-який будинок, слід покласти в подарункову корзину шампанське. Сам Новий рік для іспанців – свято суспільне. Адже саме в цю ніч любителі ритуальних обрядів і традицій поспішають на центральну площу до величезної ялинки поласувати виноградом. Під час удару годинника кожен з тисячі, присутніх біля ялинки намагається з’їсти 12 виноградин. Кожна виноградинка символізує один із прийдешніх місяців, а коли встигнути з’їсти всі 12 − “гарантоване” виконання заповітного бажання. Ця забавна традиція розповсюджується і на тих, хто зустрічає Новий рік у будинку. Виноград кладеться на кожну тарілку.
Мусульманам не забороняється зустрічати Новий рік, проте не рекомендується наряджати ялинку і запрошувати Діда Мороза. Про це йдеться у новорічній заяві глави турецьких мусульман. Традиція зустрічі Нового року визнана у всьому світі і є частиною світової культури, проте Різдво є релігійним святом і не має нічого спільного з Новим роком.
Незважаючи на те, що французів називають велелюбною нацією, у новорічну ніч вони вважають за краще не цілуватися, а наїдатися і напиватися. За традицією, хороший господар-винороб неодмінно повинен цокнутися з бочкою вина, привітати її зі святом і випити за майбутній врожай. А оскільки вино у Франції не робить тільки ледачий, можете собі уявити, як у них там весело. У Франції на Noеl (Різдво) дарують все що завгодно, хоча і дотримуються декілька суворіших правил, ніж за океаном. Так, парфуми може своїй дружині подарувати тільки чоловік, такий подарунок від іншого чоловіка вважається не дуже пристойним.
У Японії серед новорічних аксесуарів величезною популярністю користуються амулети на щастя – граблі. Кожен японець вважає за необхідне їх придбати, щоб під Новий рік було чим загрібати щастя. Також існує традиція: перед Новим роком дарувати листівки з зображенням тварини, яка відповідає цьому року. Дарують також іграшки й сувеніри. Однією з найяскравіших прикрас японського будинку перед Новим роком є кадомацу (“сосна біля входу”). Кадомацу, вітання Божеству Новорічного свята, переважно виготовляють з сосни, бамбука, сплетених рисових соломинок. Прикрашають вітками папороті й мандарина.
Дата публікації: понеділок, 29 грудня 2014 р.

0 коментарі :